Gezondheid:
In de opfokperiode [de tijd dat de hennen bij ons opgroeien] krijgt de hen maat liefst 12 entingen. Alle entingen geschieden onder deskundig toezicht van een dierenarts. Dit alles doen we om de kippen tegen ziekten als vogelpest, Marek, Gumboro of Pokken te beschermen. Hoewel de hen daarmee goed is voorbereid voor de legperiode bij u thuis, kan een kip toch ziek worden. Het beeld van een zieke kip is lusteloosheid, afgezonderd zitten, in elkaar gedoken zitten [treuren] en een doffe [eventueel blauwe] kam op de kop.
Hieronder enkele symptomen, oorzaken en een behandeling:
Wormen:
- Productiedaling en de hennen vermageren
- We onderscheiden spoelwormen [groot] en haarwormen [heel klein].
- Te bestrijden met een wormkuur.
Luizen:
- Productiedaling en verenpikkerij
- Witte luis [groot] of bloedluis [donker/klein]
- Te bestrijden met een luizenbestrijdingsmiddel.
IB-Virus:
- Misvormde eieren, zwakke schalen, m.n de punt
- Variant op de ‘normale’ bronchitis
- Virusbesmetting die kip zelf moet bevechten: meestal na 14 dagen weer hersteld.
Leguit:
- Ingewanden komen naar buiten.
- Ontstaat door hevige schrikreactie of een dubbeldooier
- Geen remedie, kip sterft.
Coccidiosis:
- Inwendige parasieten tasten het spijsverteringsstelsel aan. Het is een erg besmettelijke ziekte en gaat via de aanraking met mest over van het ene op het andere dier. Er treedt vaak sterfte op. Volwassen kippen zijn vooral met warm weer vatbaar. Let op een goede hygiëne rond de drinkplaats. De hennen worden lusteloos, zitten met opgezette veren en vermageren fel, zelfs al blijven ze nog eten. Helaas worden de voedingsstoffen uit het eten niet meer opgenomen en omgezet in de noodzakelijke levensbelangrijke elementen zoals vitaminen. Als ze erg ziek zijn bevat de mest vaak bloed en is dun, zelfs waterig.
- Remedie: Het is van groot belang goed op te letten en er snel bij te zijn. Dan helpt het ‘chloren’ goed.
- Hoe sneller de diagnose wordt vastgesteld, hoe meer kans op een succesvolle behandeling. Je dierenarts kan een onderzoek doen naar de ernst van de besmetting en kan desgewenst een middel geven om toe te dienen, maar helaas, in veel gevallen is het al te laat.
- Geschikte middelen zijn o.a. ESB3, Baycox, finicoc. Raadpleeg uw dierenarts voor een veilig gebruik.
- Kippen die eenmaal besmet geweest zijn met deze ziekte blijven hier gevoelig voor.
Gedrag:
Van het gedrag van de kip willen we hier twee zaken vermelden die belangrijk zijn, dat zijn de broedsheid en het kannibalisme/pikken.
Broedsheid:
De moderne fokkerij organisaties produceren kippen die speciaal voor de productie van eieren zijn bedoeld. Als een kip broeds is, legt zij dus geen eieren. Moderne rassen zijn zodanig gefokt dat broedsheid nog maar amper voorkomt. Mocht u toch een hen hebben die broeds wordt [hele dag op het nest] dan kunt u dit verhelpen door de hen een paar dagen af te zonderen in een kooitje, op een koele lichte plek zonder strooisel].
Pikkerij / Kannibalisme:
Een slechte eigenschap van een kip is verenpikken, ofwel kannibalisme. Gelukkig komt dit gedrag zelden voor maar als het bij u plaatsvindt kan het vervelend zijn, zeker omdat kippen een scherpe lange snavel hebben.
Soms gaan hennen pikken. Dit is het signaal voor u dat er iets in het hok niet juist is. Let u dan speciaal op fel zonlicht, luizen, wormen, of simpelweg verveling van de hennen als oorzaak. Om verveling te voorkomen prefereren we legmeel boven een legkorrel. Met legmeel moet een kip echt inspanning verrichten om een maaltijd te pikken en verveelt ze zicht niet zo snel. Indien pikkerij zich toch voordoet is het zaak snel in te grijpen en het hok direct te verduisteren. Eventueel kunt u ramen rood maken en stro of luzerne als blokken in het hok leggen als afleiding.