Gedrag van Hobby Kippen

Van het gedrag van de kip willen we hier twee zaken vermelden die belangrijk zijn, dat zijn de broedsheid en het kannibalisme/pikken.

 

Broedsheid:

De moderne fokkerij organisaties produceren kippen die speciaal voor de productie van eieren zijn bedoeld. Als een kip broeds is, legt zij dus geen eieren. Moderne rassen zijn zodanig gefokt dat broedsheid nog maar amper voorkomt. Mocht u toch een hen hebben die broeds wordt [hele dag op het nest] dan kunt u dit verhelpen door de hen een paar dagen af te zonderen in een kooitje, op een koele lichte plek zonder strooisel]. De meest diervriendelijke optie is een paar bevruchte eieren onder de kip te leggen en de natuur het werk te laten doen.

Hier enkele kenmerken waaraan je kunt zien dat een hen broeds is:

  • Ze blijft op het nest zitten en pikt de verzorger als hij dichter komt.
  • Ze zet haar pluimen wijd open en maakt een klokkend geluid.
  • Als je haar een ei geeft, zal ze het onder haar verstoppen.

 

Pikkerij / Kannibalisme:

Een slechte eigenschap van een kip is verenpikken, ofwel kannibalisme. Gelukkig komt dit gedrag zelden voor maar als het bij u plaatsvindt kan het vervelend zijn. Om dit gedrag te voorkomen krijgen kippen een welzijnsbehandeling van de snavel. Dit is een kleine ingreep op 1-dags leeftijd in de broederij [of tot medio 2011 een ingreep op 10 dagen leeftijd]  waardoor de snavel een klein stukje wordt ingekort. Hierdoor is de snavel niet een gevaarlijk wapen waarmee kippen elkaar kunnen verwonden. Soms kan het echter toch voorkomen dat hennen gaan pikken. Dit is het signaal voor u dat er iets in het hok niet juist is. Let u dan speciaal op fel zonlicht, luizen, wormen, of simpelweg verveling van de hennen als oorzaak. Om verveling te voorkomen prefereren we legmeel boven een legkorrel. Met legmeel moet een kip echt inspanning verrichten om een maaltijd te pikken en verveelt ze zicht niet zo snel. Indien pikkerij zich toch voordoet is het zaak snel in te grijpen en het hok direct te verduisteren. Eventueel kunt u ramen rood maken en stro of luzerne als blokken in het hok leggen als afleiding.