Huisvesting

Huisvesting:

Uw kippenhok moet zo’n 1500 vierkante centimeter per hen bieden. Dit komt grofweg neer op zeven kippen per vierkante meter [7 hennen/m2]. Een hok bestaat meestal uit een scharreldeel met daarin strooisel [stro, houtvezel etc.] en een gedeelte met zitstokken of roosters. Natuurlijk biedt u ook een legnest aan.

Er zijn veel hokken te koop; om een idee te krijgen zoekt u bij Google op kippenhok en klik dan op de afbeeldingen: hokken is talloze maten en formaten, bijvoorbeeld:

voorbeeld vanaf internet

 

Overdag loopt een kip graag in het strooisel [en eventueel buiten] en zodra het donker gaat worden zoekt ze de veiligheid in de hoogte, ze zoekt dan een zitstok op. Het is belangrijk om het drinkwater aan te bieden boven een rooster of zodanig dat het water niet in het strooisel vermorst wordt. Het strooisel blijft dan droog en dat geeft de minste verontreiniging en ziekte.

Het nachthok moet winddicht zijn, tocht veroorzaakt onherroepelijk ziekte. Droog strooisel is ook van belang en voorkomt de ontwikkeling van ziektekiemen. Voordat u jonge hennen plaatst in het hok maakt u het eerst goed schoon met water en ontsmet u het hok met een ontsmettingsmiddel.

voorbeeld op hethokkendomein.nl

Het is verstandig om de legnesten meteen te plaatsen na het opzetten van de hennen. Dan kan het nest worden verkend. Dat voorkomt straks buitennesteieren.

Voor elke 5 kippen biedt u één nest aan! Het nest plaatst u op een rustige, donkere plaats zodat uw hen er ongestoord gebruik van kan maken.